Çanakkale’deki Uzunkızırlı Göleti Kurudu: Göçmen Kuşlar Tehlikede
ÇANAKKALE’nin Eceabat ilçesindeki değerli sulak alanlardan biri olan ve çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapan Uzunkızırlı Göleti, kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Ornitolog İbrahim Uysal, “Unutulmamalıdır ki Çanakkale ili önemli bir kuş göç yolu üzerinde olup, göçmen kuş türleri için sulak alan kaybı çok daha geniş çapta sorunlara neden olabilir. Her göçmen kuş türü için sulak alanlar yaşamsal öneme sahip beslenme alanlarıdır” dedi.
Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran Çanakkale, konumu ve kuş göçü güzergahı üzerinde olması nedeniyle Türkiye’nin önemli sulak alanlarını bünyesinde barındırmaktadır. Bu sulak alanlardan biri de, kış döneminde soyu tükenmekte olan tepeli pelikan gibi kuş türlerine ev sahipliği yapan Eceabat ilçesinde bulunan Uzunhizırlı Göleti. Uzunkızırlı Göleti son dönemde Türkiye’de etkili olan kuraklık nedeniyle kurudu. Öte yandan ÇOMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Ornitolog İbrahim Uysal, Uzunkızırlı Göleti’nin kurumasının göçmen kuşları olumsuz etkilediğini söyledi.
‘BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK BULUNAN ALANLARDAN BİRİ’
Uzunkızırlı Göleti’nin ekosistem ve su kuşları açısından değerli bir yer olduğunu söyleyen ÇOMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Ornitolog İbrahim Uysal, “Uzunhızırlı Göleti’nin artık tamamen oluştuğu haberini aldık. İklim değişikliğinin etkileri artıyor. Sadece sıcaklık artışları ile hissedilmiyor.Aslında hissettiğimiz olağanüstü hava olayları, orman yangınlarının hem sayı hem de özelliklerindeki artışlar, biyoçeşitliliğin kaybı, tarımsal verimin kaybı ve en önemlisi kuraklık giderek yaygınlaşıyor. .Sulak alanlar, yağmur ormanlarından sonra dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip bölgeleridir.Bu doğal alanlardaki kayıplar, buradaki biyolojik çeşitliliğin kaybolması ve buradaki biyolojik çeşitlilik unsurlarının ekosisteme sağladığı hizmetler nedeniyle sürdürülebilirliği olumsuz etkilemektedir.Sulak alanlar da kritik öneme sahiptir. atmosferik gazların düzenlenmesi ve karbonun tutulması gibi ekosistem hizmetleriyle küresel ısınmanın etkilerini azaltmada. Bu nedenle sulak alan kayıplarını ve kirliliği önleyecek önlemleri çok hızlı bir şekilde almamız ve uygulamamız gerekiyor” dedi.
‘GÖÇ YOLCULUĞUNU TAMAMLAMAK İÇİN SULANKLAR ÇOK DEĞERLİ’
Uzunkızırlı Göleti’nin küresel ölçekte nesli tükenmekte olan türlerden biri olan tepeli pelikanın kış döneminde kışladığı alanlardan biri olduğunu söyleyen Uysal, “Yaz döneminde iskorbüt, yaban ördeği ve yaban ördeği üreme alanıydı. ve diğer ördek türleri ve birçok su kuşu türü bulunmaktadır.Diğer sulak alanlarımızda da durumun hızla devam etmesini maalesef endişe ile izlemekteyiz.İlin değerli bir kuş göç yolu üzerinde olduğu ve göçmen kuşlar için sulak alan kaybı olduğu unutulmamalıdır. türler çok daha geniş ölümlere neden olabilir.Her göçmen kuş türü için sulak alanlar, uzun göç yolculuklarını tamamlamak için beslenme alanları olarak hayati önem taşır.Göçmen kuşlar göçlerini tamamlayabilirler.Dinlenmeye ve beslenmeye ihtiyaçları vardır.Sulak alanları kaybettikleri için ne yazık ki göçmen kuşlar beslenmek veya bir sonraki dinlenme alanı için daha uzaklara seyahat etmek.Doğal olarak bu toplu halde ölmelerine neden olabilir.Nüfus artışı ve artan tüketim ölçümlerimizle, yaşadığımız doğal alanlarımıza, özellikle ormanlar ve sulak alanlara sahip çıkmalı ve korumalıyız. Yaşamamız gereken ve bedelini parayla ölçemeyeceğimiz bir şey” dedi.